Je wil een boek schrijven. Dat is best een grote taak. Misschien ben je bang dat het jaren zal duren, of je hebt juist gehoord dat het in één productieve week kan. Om dit grote project behapbaar te maken, kan het helpen als je een idee hebt hoe lang je ermee bezig zult zijn.
Optie 1: Het aantal woorden
Een gemiddeld boek bevat rond de 85.000 woorden. Hier zit veel speling in. Een jeugdboek zal eerder rond de 70.000 woorden uitvallen, terwijl een fantasyboek met 95.000 woorden kan eindigen. Kies een (wellicht arbitrair) getal. Ook al valt het in de praktijk anders uit, je hebt dan in ieder geval een doel om naartoe te werken.
Tip: Bedenk welke boeken in hetzelfde genre vallen als jouw boek. Zoek daarna op hoeveel woorden deze boeken bevatten, bijvoorbeeld door een site als ReadingLength te gebruiken.
Nu kun je op twee manieren een planning maken. Je kan voor jezelf een deadline stellen en dan terugrekenen hoeveel woorden je per dag (of per week, of per maand) moet schrijven. Stel dat je op 1 februari begint en op 1 december klaar wil zijn, met 85.000 woorden. Dat zijn 304 dagen, of ruim 44 weken. Dit betekent dat je 280 woorden per dag, of 1932 woorden per week moet schrijven.
Je kan het ook andersom berekenen. Als je van jezelf weet dat je 1.000 woorden per dag kan schrijven, dan hoef je slechts 85 dagen vooruit te tellen. Als je gemiddeld zo’n 5.000 woorden per week schrijft, dan ben je in 7 weken klaar.
Zet dus een deadline voor jezelf en hang daar kleinere doelen aan. Zo is het schrijven van een boek al een stuk minder intimiderend.
Optie 2: De routine
Misschien maakt het je wel helemaal niet uit hoe lang het je kost om je boek te schrijven. Misschien is de regelmaat belangrijker voor je, het überhaupt bezig zijn met schrijven. In dat geval kan je alsnog wat structuur aanbrengen, om de kans van slagen te vergroten.
Stel jezelf de vraag wat je van je schrijfsessies verwacht. Wil je vooral een lekkere schrijfflow ervaren? Neem je dan bijvoorbeeld voor om elke sessie te beginnen met freewriting of een schrijfprompt. Of wil je juist elke schrijfsessie een hoofdstuk of scène afhebben? Of maakt dat je allemaal niet uit, zolang je maar elke dag een half uurtje hebt geschreven?
Pas als je voor jezelf helder hebt wat je wil, kan je hiervoor plannen. Wat heb jij nodig voor een geslaagde schrijfsessie? En hoe kan je dat verwezenlijken?
Plan van aanpak
Nu je een ruwe planning hebt, is het nog zaak om dit naar de praktijk te vertalen. Ga jij 500 woorden per dag schrijven, of is het veel realistischer om elke zaterdag 3.000 woorden in de bibliotheek weg te tikken? Zijn er perioden waarin je meer meters kan maken, of juist minder? Welk tijdstip van de dag wil je voor je schrijven vrijmaken? Wat moet je regelen om ervoor te zorgen dat je die tijd ook echt voor schrijven kan gebruiken?
Wat ook kan helpen, is om een tijdje je schrijfsessies bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of je ‘s ochtends of ‘s avonds lekkerder schrijft. Bovendien, als je bijhoudt hoe lang het duurt om een boek of ander soort verhaal te schrijven, kan je die informatie gebruiken voor je volgende projecten (zie ook: Hoe lang duurt het om een novelle te schrijven?).
Tot slot: hou je niet te strak aan je planning. Een boek schrijven is een marathon, en onderweg kan er van alles op je pad komen. Wees bereid om je planning tussendoor aan te passen als je voor- of achterloopt. Zo lukt het jou om eindelijk dat boek op papier te krijgen.
Veel schrijfplezier!